Het maken van een mindmap is een uitstekende manier om informatie te structuren. Zo kan mindmappen helpen bij het maken van samenvattingen, schrijven van een artikel, opstellen van voor- en nadelen, overzicht krijgen in projecten of bij het brainstormen. Wij gebruiken technieken van het mindmappen bij onze contentsorteringssessies. Om je te helpen bij het maken van een mindmap kun je je aan de volgende 6 wetten houden.
Onderwerp
Begin je mindmap door je onderwerp in het midden te schijven en deze dik te omcirkelen. Daarna bepaal je hoofdtakken, die je met dikke lijnen met het onderwerp verbindt. Elke volgende vertakking gaat verder in op de details. Zo maak je de mindmap per vertakking steeds concreter.
Papier
Maak je mindmap altijd op papier en niet via een tooltje op je computer. De combinatie van tekenen, schrijven en structureren van informatie spreekt beide hersenhelften aan. Hierdoor kun je de informatie in je mindmap beter onthouden. Begin altijd op twee uur en leg je papier horizontaal neer. Draai tijdens het maken van de mindmap niet aan je papier.
Lijnen
Werk van dik naar dun en zorg dat de lijn altijd onder de hele zin of het steekwoord doorloopt. Naarmate je meer vertakkingen maakt, ga je steeds dieper in op de details. Zorg ervoor dat alle steekwoorden, die een verband hebben met elkaar, verbonden zijn.
Tekst
Werk zoveel mogelijk met kernwoorden, je zult al snel merken dat je ruimte te kort komt. Maak gebruik van afkortingen, notaties en symbolen om de ruimte optimaal te benutten. Definities zijn de enige uitzondering op de regel; definities dien je voluit te schijven. Probeer altijd horizontaal te schrijven en op de lijn te blijven.
Afbeeldingen
Probeer gebruik te maken van afbeeldingen. Hoe meer hoe beter, helaas is dit niet altijd mogelijk.
Kleuren
Ook voor kleuren geldt; hoe meer hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld per onderwerp een kleur. Dit helpt je brein met het structureren van de informatie.
- Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?