Wat? Ja, je leest het goed. En nee, we hebben het natuurlijk niet over echte vlooien. Onlangs bezocht ik een congres waar bioloog Patrick van Veen sprak over de basale drijfveren in ons gedrag. Om inzicht te krijgen in ons gedrag doen hij en zijn collega's onderzoek bij chimpansees en gorilla's. Wat blijkt? Er zijn toch best wel wat overeenkomsten tussen de meeste organisaties en een apenrots.
Tijdens zijn lezing gaf Patrick voorbeelden op het gebied van samenwerkensamenwerken. Net als mensen, zijn ook apen in staat om samen te werken, zeker als dat voordeel oplevert. Is het voordeel voor beide partijen hetzelfde? Dan verloopt de samenwerking meestal prima! Is er verschil? Dan wordt het al een stuk ingewikkelder. Dan gaan ook andere zaken meespelen, zoals bijvoorbeeld de onderlinge relatie. Is die relatie goed? Dan zijn apen bereid om een stuk meer te doen voor de ander.
Wat we kunnen leren van apen
Een interessant uitgangspunt, want het thema samenwerken is ook een belangrijke factor op de werkvloer. Binnen organisaties worden medewerkers soms 'gedwongen' om samen te werken aan projecten. Ben jij verantwoordelijk voor een project? Dan is het goed om na te denken over de drijfveren van de medewerkers in het team.
Laat ik het concreet maken met een voorbeeld. Stel, jij bent verantwoordelijk voor de nieuwe website van jullie organisatie. Je stelt vol enthousiasme een projectteam samen en vraagt aan je collega's om input aan te leveren. Waar de meeste collega's uit je projectgroep zich aan de afspraken houden, merk je ook wat weerstand.
Juist bij de collega's die weerstand bieden is het interessant om verder te kijken naar hun drijfveren. Zijn de voordelen die tegenover de gevraagde acties staan in verhouding? En hoe is de onderlinge relatie?
Drijfveren en tipstips om te vlooien
Heb je de drijfveren in kaart, dan biedt dit kansen om te komen tot een betere samenwerking. Enkele tips zijn:
#Tip 1: Maak van jouw doel een gezamenlijk doel: neem je collega's mee in jouw visie en maak hen enthousiast over de voordelen die het uiteindelijk op gaat leveren.
#Tip 2: Investeer in de relatie met je collega's: doe dit niet alleen in het kader van je project , maar maak hier standaard een goede gewoonte van. Apen doen dit door te 'vlooien'. Bij het vlooien nemen ze echt de tijd voor elkaar. En hoewel het zeker niet de bedoeling is dat je aan je collega's gaat zitten, is die oprechte aandacht wel iets dat je af kunt kijken van de apen.
#Tip 3: (Her)ken je 'vlooilocaties': Waar voorheen de koffieautomaat de ideale plek was om te vlooien (quality time met je collega's), is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. Veel mensen werken allang niet meer op een vaste werkplek. Maak daarom ook gebruik van de online plekken waar jij en je collega's elkaar treffen, bijvoorbeeld op social media of jullie intranetintranet.
Succes (met vlooien)!
- Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?