Vlooien op de werkvloer....Goed idee!

Wat? Ja, je leest het goed. En nee, we heb­ben het na­tuur­lijk niet over ech­te vlooi­en. On­langs be­zocht ik een con­gres waar bi­o­loog Pa­trick van Veen sprak over de ba­sa­le drijf­ve­ren in ons ge­drag. Om in­zicht te krij­gen in ons ge­drag doen hij en zijn col­le­ga's on­der­zoek bij chim­pan­sees en go­ril­la's. Wat blijkt? Er zijn toch best wel wat over­een­kom­sten tus­sen de mees­te or­ga­ni­sa­ties en een apen­rots.

Marléne 28-03-2017 Contact

Tij­dens zijn le­zing gaf Pa­trick voor­beel­den op het ge­bied van sa­men­wer­kensa­men­wer­ken. Net als men­sen, zijn ook apen in staat om sa­men te wer­ken, ze­ker als dat voor­deel op­le­vert. Is het voor­deel voor bei­de par­tij­en het­zelf­de? Dan ver­loopt de sa­men­wer­king meest­al pri­ma! Is er ver­schil? Dan wordt het al een stuk in­ge­wik­kel­der. Dan gaan ook an­de­re za­ken mee­spe­len, zo­als bij­voor­beeld de on­der­lin­ge re­la­tie. Is die re­la­tie goed? Dan zijn apen be­reid om een stuk meer te doen voor de an­der.

Wat we kun­nen le­ren van apen

Een in­te­res­sant uit­gangs­punt, want het the­ma sa­men­wer­ken is ook een be­lang­rij­ke fac­tor op de werk­vloer. Bin­nen or­ga­ni­sa­ties wor­den me­de­wer­kers soms 'ge­dwon­gen' om sa­men te wer­ken aan pro­jec­ten. Ben jij ver­ant­woor­de­lijk voor een pro­ject? Dan is het goed om na te den­ken over de drijf­ve­ren van de me­de­wer­kers in het team.

Laat ik het con­creet ma­ken met een voor­beeld. Stel, jij bent ver­ant­woor­de­lijk voor de nieu­we web­si­te van jul­lie or­ga­ni­sa­tie. Je stelt vol en­thou­si­as­me een pro­ject­team sa­men en vraagt aan je col­le­ga's om in­put aan te le­ve­ren. Waar de mees­te col­le­ga's uit je pro­ject­groep zich aan de af­spra­ken hou­den, merk je ook wat weer­stand.

Juist bij de col­le­ga's die weer­stand bie­den is het in­te­res­sant om ver­der te kij­ken naar hun drijf­ve­ren. Zijn de voor­de­len die te­gen­over de ge­vraag­de ac­ties staan in ver­hou­ding? En hoe is de on­der­lin­ge re­la­tie?

Drijf­ve­ren en tipstips om te vlooi­en

Heb je de drijf­ve­ren in kaart, dan biedt dit kan­sen om te ko­men tot een be­te­re sa­men­wer­king. En­ke­le tips zijn:

#Tip 1: Maak van jouw doel een ge­za­men­lijk doel: neem je col­le­ga's mee in jouw vi­sie en maak hen en­thou­si­ast over de voor­de­len die het uit­ein­de­lijk op gaat le­ve­ren.

#Tip 2: In­ves­teer in de re­la­tie met je col­le­ga's: doe dit niet al­leen in het ka­der van je pro­ject , maar maak hier stan­daard een goe­de ge­woon­te van. Apen doen dit door te 'vlooi­en'. Bij het vlooi­en ne­men ze echt de tijd voor el­kaar. En hoe­wel het ze­ker niet de be­doe­ling is dat je aan je col­le­ga's gaat zit­ten, is die op­rech­te aan­dacht wel iets dat je af kunt kij­ken van de apen.

#Tip 3: (Her)ken je 'vlooi­lo­ca­ties': Waar voor­heen de kof­fie­au­to­maat de ide­a­le plek was om te vlooi­en (qua­li­ty ti­me met je col­le­ga's), is dat nu niet meer zo van­zelf­spre­kend. Veel men­sen wer­ken al­lang niet meer op een vas­te werk­plek. Maak daar­om ook ge­bruik van de on­li­ne plek­ken waar jij en je col­le­ga's el­kaar tref­fen, bij­voor­beeld op so­ci­al me­dia of jul­lie in­tra­netin­tra­net.

Suc­ces (met vlooi­en)!

*

Hoeveel letters heeft de naam Capica? (antwoord is numeriek)

  • Er zijn geen reacties gevonden. Ben jij de eerste?